Universitatea Stefan cel Mare Suceava


home       contact       harta site      english       




Titlul proiectului: Rolul principalelor substante volatile caracteristice molidului asupra raspunsului la feromonii agregativi ai gandacilor de scoarta Ips typographus si Ips duplicatus

Acronim: SUVMOFIPS

Durata proiectului: august 2010 – iulie 2012;

Arii tematice: Protecţia Pădurii, Chemoecologie;

Finantator: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU)

Date identificare proiect
:
contract nr. 204/28.07.2010
cod proiect: PD_563
tip proiect: PN2 - Resurse Umane - Cercetare Postdoctorală

Rezumatul proiectului: Gandacii de scoarta Ips typographus si Ips duplicatus folosesc pentru identificarea arborilor favorabili ovipozitiei o serie de stimuli chimici ce sunt eliberati atat de arborii de molid (kairomoni) cat si de indivizii din aceeasi specie (feromoni). Dintre substantele volatile caracteristice molidului monoterpenele par a avea un rol esential in atractia primara (kairomonala) a gandacilor de scoarta cantitatea si spectrul in care sunt emise fiind determinante pentru alegerea arborilor favorabili. De asemenea raspunsul gandacilor de scoarta la semnalul feromonal poate fi influentat intr-o anumita masura de semnalul kairomonal prin caracteristilile sale (spectru si intensitate). Astfel in prezentul proiect pentru specia Ips typographus se va studia modul in care adultii raspund la diferite combinatii de monoterpene (alfa-pinen si limonen) si feromon sintetic agregativ pornind de la preminza utilizarii unui semnal feromonal constant si varierea celui kairomonal. Pentru Ips duplicatus se va studia efectul substantelor volatile naturale (emise in special de materialul lemnos proaspat) asupra raspunsului adultilor la feromoni sintetici cat si modul in care gandacii raspund la diverse combinatii de feromoni agregativi si monoterpenele alfa-pinen liminen si mircen (produse sintetic) cand semnalul feromonal este constant iar cel kairomonal variabil. Completarea cunostintelor existente privind interactiunea dintre gandacii de scoarta si arborii de molid este necesara pentru intelegerea comportamentului acestor specii de insecte cat si pentru dezvoltarea de noi cai de depistare si monitorizare a populatiilor de scolytide.


| Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava - 2010
  SUVMOFIPS - Facultatea de Silvicultura