Descrierea proiectului - Date generale
Politicile schimbărilor climatice trebuie să includă politicile forestiere si trebuie să fie realizate în baza comportamentului uman real fată de schimbările climatice, si în baza comportamentului asumat de economisti sau de factorii de decizie politică (Kant et al., 2009)
Obiectivul general al cercetării este acela de a identifica perceptiile, opiniile si atitudinea principalilor actori interesati privind impactul schimbărilor climatice asupra modului de gestionare a pădurilor.
Există cel putin două motive care justifică necesitatea acestui studiu:
1. Sustenabilitatea mediului înconjurător este astăzi sub influ enta schimbărilor climatice
2. Pădurile sunt unul dintre ecosistemele cu un rol cheie în echilibrul global al carbonului
Un prim pas al studiului este studierea comportamentului uman în contextul adaptării managementului forestier la schimbările climatice care ar trebui să permită:
- identificarea cunostintelor, convingerilor, perceptiilor, atitudinilor si asteptărilor părtilor interesate cu privire la schimbările climatice si efectul lor asupra ecosistemelor forestiere;
- anticiparea schimbărilor de atitudine si comportament fată de diferitele scenarii climatice si transpunerea lor în recomandări de silvicultură adaptată schimbărilor climatice.
Întrebările la care trebuie să răspundă aceasă cercetare sunt:
- Care este atitudinea părtilor interesate în ceea ce privește schimbările climatice: Ignorare ? Previnere? Interes ? Acceptare ? Negare ?
- Cum apar aceste atitudini si cum pot ele evolua, de la negarea schimbărilor climatice si a influentelor acestora, până la căutarea unor strategii flexibile de adaptare a gestionă rii pădurilor.
- Cum pot fi incluse opiniile si preferintele părtilor interesate în procesul de modelare a dinamicii ecosistemului forestier si cum poate fi estimat impactul comportamentului uman asupra adaptării pădurii la schimbările climatice .
Obiectivele studiului
Principalul obiectiv este acela de a îmbunătăți practicile actuale privind atenuarea efectelor schimbărilor climatice asupra pădurilor.
Obiective specifice
- Identificarea si anticiparea comportamentului părtilor interesate în adaptarea gestionării silvice la schimbările climatice.
- Includerea diversitătii comportamentului uman în modelarea dinamicii ecosistemului forestier sub diferite scenarii climatice.
Populatia tintă relevantă pentru România este reprezentată în principal de două categorii de actori interesați : proprietarii de terenuri forestiere si gestionarii de pădure.
Metodologia cercetării
Proiectarea cercetării
Ținând cont de obiectivul general al cercetării, acela de a identifica opiniile si atitudinilor principalilor actori privind impactul schimbărilor climatice asupra modalitătilor de gestionare a pădurilor, proiectarea cercetării adoptă o metodologie inter-disciplinară, rezultând într-o proiectare liniară a etapelor de analiză (figura 1).
Principial, abordarea cercetării integrează atât abordarea calitativă si cantitativă. Obiectivele de cercetare directionează abordarea metodologică către metode de cercetare specifice sociologiei.
Colectarea primară a datelor
Ținând cont de caracterul interdisciplinar al studiului, colectarea primară a datelor se bazează pe o tehnică care combină interviurile individuale cu chestionarele si cu grupurile de analiza (figura 2).
Rezultate așteptate
Principalul rezultat al cercetării va consta în elaborarea unor recomandări de gestionare silvică adaptate provocărilor schimbărilor climatice. În plan stiintific, cercetarea urmăreste să fundamenteze o serie de variabile sociologice de natură a caracteriza tipul de gestionare practicat, contribuind astfel cu o abordare nouă la modelarea ecosistemului forestier sub diferite scenarii climatice.
|