Universitatea Stefan cel Mare Suceava Facultatea de Silvicultura Suceava





 

Titlul proiectului: FP7 FUNDIVEurope - Functional significance of forest biodiversity in Europe
(Semnificaţia funcţională a biodiversităţii forestiere în Europa)

Acronim: FunDivEUROPE
Domeniul:  Mediu
Tipul proiectului: Proiect tip parteneriat – proiect integrat la scară largă   

Finanțare

Acest proiect este finantat in proportie de 75% de catre Comisia Europeana în cadrul tematicii „Mediu”  din Programul de Cercetare şi Dezoltare Tehnologică  FP7, Grant agreement no.: 265171, Contract USV 265171/10.12.2010.

Cofinanţarea (25%) este asigurată de Unitatea Executiva pentru Finantare a Invatamantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI) prin contractul 142-1EU/12.07.2011, semnat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în cadrul Programului PN II Capacităţi – Modulul III PC7.

Coordonator FunDivEUROPE:  Albert-Ludwigs-Universitaet Freiburg  (ALU-FR)
University of Freiburg  Faculty of Biology – Geobotany

Durata proiectului FunDivEUROPE: 1.10.2010 – 30.09.2014;
Perioada de cofinanţare RO: 12.07.2011-31.12.2013;

Buget:
Buget total FunDivEUROPE: 6,99 milioane euro, din care:
Buget USV: 171.900 euro;
Buget cofinanţare RO pentru partenerul USV: 244.510,70 lei.

Persoana de contact din partea USV:
Bouriaud Olivier
bouriaud@usv.ro

Str. Universitatii, 13, 720229 Suceava        
Tel. + 40751160575

Descrierea proiectului:

Reducerea nivelului biodiversităţii în ecosistemele terestre afectează negativ capacitatea acestora de a oferi în continuare bunuri şi servicii societăţii umane (Daily 1997; Millenium Ecosystem Assessment 2005a). Pierderile şi degradările ecosistemelor terestre presupun costuri substanţiale pentru societate (TEEB 2009). Pădurile reprezintă un element crucial atât pentru mediul înconjurător cât şi pentru condiţiile de viaţă ale omului. Ele stabilizează suprafaţa solului, previn eroziunile şi joacă un rol esenţial în gestionarea resurselor de apă la nivel local, influenţând climatul şi calitatea aerului. Nu în ultimul rând reprezintă o resursă importantă pentru economia regională (producţia de lemn, recreare, turism) şi un important patrimoniu cultural şi social pentru activităţile umane de la nivel local şi regional. Pădurile asigură habitatele pentru numeroase specii de plante şi animale, având un rol deosebit în asigurarea biodiversităţii pe spaţii largi în Europa. Din aceste considerente apare necesitatea unor cercetări care să se ocupe de studiul biodiversităţii funcţionale în domeniul forestier astfel încât să fie analizate procesele ecosistemice care furnizează bunuri şi servicii importante pentru societate.

Proiectul va aduce informaţii cu privire la oportunităţile de modificare a gestionării pădurilor pentru a crea şi menţine ecosisteme forestiere capabile să asigure furnizarea serviciilor necesare societăţii. De asemenea, proiectul FunDivEUROPE va furniza gestionarilor de păduri din România informaţii utile cu privire la opţiunile de adaptare a managementului forestier la creşterea interesului social faţă de conservarea biodiversităţii.

Pădurile Europei sunt foarte diverse, în fiecare regiune existând diferite specii reprezentative de arbori, condiţii ecologice, diverse obiective de gestionare, riscuri, cereri diverse de produse şi servicii pentru societate. Platformele de cercetare din cadrul proiectului FunDivEUROPE au ca scop acoperirea unui gradient mare de condiţii ecologice, analiza unui număr mare de formaţii forestiere şi regimuri de gospodărire din Europa. Evaluarea integrată a diferitelor procese analizate într-un ecart mare al gradientului climatic asigură în acelaşi timp posibilitatea de a studia şi impactul schimbărilor climatice asupra biodiversităţii forestiere din Europa. În plus, proiectul va integra cea mai mare platformă din lume pentru studiul biodiversităţii funcţionale (TreeDiv_Net) şi va pune accent pe rezultatelor inventarelor forestiere realizate în majoritatea ţărilor partenere.

Cercetările efectuate în cadru proiectului FunDivEUROPE sunt multidisciplinare şi reunesc cercetători din ţările partenere din domenii diferite: ecofiziologie forestieră, pedologie, genetică, taxonomie vegetală şi animală, ecologie, silvicultură etc. Integrarea acestor cercetări în cadrul unui proiect de amploare permite analiza şi cuantificarea semnificaţiei funcţionale a biodiversităţii forestiere şi utilizarea acestor rezultate în direcţia furnizării de bunuri şi servicii, în condiţiile unui mediu înconjurător aflat în schimbare permanentă, aplicabilitatea acestor rezultate adresându-se principalelor eco-regiuni europene (Figura 1).

FUNDIVE site location


Cercetarea este organizată în şapte grupuri tematice. Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava participă ca partener cu nr. 22 în proiect şi ca singur partener din România la grupurile de lucru 1 (WP1) care se ocupă de proiectarea şi implementarea platformei ştiinţifice şi la grupul de lucru 3 (WP3) care se ocupă cu determinarea modului în care serviciile ecosistemice-cheie depind de diversitatea pădurilor din Europa.

Obiectivul general al proiectului: Proiectul FunDivEUROPE are ca obiectiv general cuantificarea efectelor biodiversităţii forestiere asupra funcţiilor şi serviciilor ecosistemice ale principalelor formaţii forestiere din Europa.

Obiectivul final al proiectului FunDivEurope este de a cuantifica efectele biodiversităţii forestiere pe funcţii ale ecosistemului şi servicii în tipuri majore europene de pădure. Cercetarea este organizată în şapte grupuri tematice: Primul pachet de lucru, WP I, este dedicat dezvoltării şi implementării celor trei platforme ştiinţifice ale proiectului. Odată implementate platformele experimentale, efortul se va concentrape crearea Platformei exploratorii şi a Platformei de Inventar. Comitetul Executiv şi administratorii de site a şase regiuni ţintă vor efectua alegerea amplasamentului pentru Platforma exploratorie. În paralel, baza de date a proiectului va fi dezvoltată şi realizată ca un instrument web care face principalul instrument de asimilare de informaţii pentru Platforma Inventar şi într-o etapă ulterioară Platforma de transfer de cunoştinţe.

WP II caracterizează biodiversitatea forestieră şi oferă variabile pentru toate analizele ulterioare. Prin urmare, este dedicată măsurătorilor şi asamblării unei baze de date de trăsături funcţionale pentru a cuantifica bogăţia speciilor şi complexitatea funcţională şi structurală. Prin cele două pachete de lucru se vor efectua o gamă largă de măsurători în platformele experimentale şi exploratorii.
WP III se concentrează pe fluxuri şi servicii, inclusiv, de exemplu, schimbarea rezistenţei la schimbările climatice, producţia de litieră, stocarea de apă.
WP IV priveşte serviciile care reglementează sechestrarea carbonului, ţinerea sub control a populaţiilor de dăunători (insecte, mamifere erbivore, patogeni fungice) şi rezistenţa faţă de specii invazive.
WP V este dedicat integrării şi sintezei ştiinţifice, cu accent pe multi-funcţionalitate, stabilitatea ecosistemului, relaţii de cauzalitate şi evaluarea mecanismelor de funcţionare a diversităţii. Trei noi sarcini de lucru adresează scări spaţiale şi temporale dincolo de platforma experimentală şi explorativă (inventarele naţionale de pădure, FutMon, şi covariabile diverse), integrează concluziile în noi abordări privitoare la gestionarea pădurilor, şi elaborează orientări privind implementarea unei reţele de tip Long Term Ecological Research Network.
WP VI privind difuzarea, transferul de cunoştinţe şi de interacţiune cu părţile interesate organizează fluxului de informaţii intre proiect pe de o parte, şi factorii interesaţi, comunitatea ştiinţifică şi factorii de decizie politică pe de altă parte.
WP VII va asigura coordonarea şi managementul proiectului.

Rolul principal al USV este cantonat la trei din cele şapte grupuri de lucru.
Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava participă ca partener cu nr. 22 în proiect şi ca singur partener din România la grupurile de lucru 1 (WP1) care se ocupă de proiectarea şi implementarea platformei ştiinţifice şi la grupul de lucru 3 (WP3) care se ocupă cu determinarea modului în care serviciile ecosistemice-cheie depind de diversitatea pădurilor.

Prima activitate a echipei USV se înscrie în cadrul WP 1 şi este de a contribui la stabilirea protocolului de eşantionaj şi de prelucrare a datelor dendrocronologice care vor fi folosite pentru a cuantifica productivitatea arboretelor prin pieţele de probă înfiinţate în situri exploratorii. Productivitatea este într-adevăr una din cele mai importante funcţii ale arboretelor din care decurge şi rolul lor ecologic de sechestrare de carbon. Se vor preleva probe de creştere de către echipa USV în colaborare cu echipa Forest Ecology and Conservation Group (UK) pe cele şase regiuni exploratorii. Probele de creştere vor fi prelucrate şi măsurate în mare parte la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Datele vor fi folosite, împreună cu măsurătorile biometrice şi inventarierele realizate pe toate pieţele de probă a regiunilor experimentale, pentru a calcula dinamica productivităţi arboretelor. Prin compararea productivităţi arboretelor se va putea determina dacă productivitatea este legată de diversitatea speciilor de arbori, dacă această diversitate a avut sau nu un efect pozitiv asupra sensibilităţii arborilor faţa de variaţiile climatului pe o perioadă comună de 5 la 10 ani.

A doua activitate, dedicată lucrărilor WP II, este de a înfiinţa şi gestiona o regiune exploratorie, a 4a regiune (cf. Harta extrasă din propunerea depusă la comisia europeană), care reprezintă vegetaţia montană în cadrul gradientului creat la nivel de proiectul întreg. Prin acesta se înţelege mai multe acţiuni de cercetare şi de management: identificarea, selectarea şi înfiinţarea unei reţele de pieţe de probă care vor fi suportul cercetărilor diverse planificate pe pieţele exploratorie. Este prevăzut ca numeroase măsurători să fie realizate de către echipele specializate din consorţiul proiectului, care permite a fi caracterizate toate funcţiile ecosistemelor forestiere: a solului, a microfaunei, a arborilor. Echipa USV va delimita aceste pieţe de probă, care vor fi materializate pe teren, inventariate şi echipate pentru unele din ele după protocoalele definite de celelalte echipe ale consorţiului. O parte din monitoringul acestor pieţe va fi realizată de echipa USV, ca de exemplu creşterea arborilor sau colectarea litierei.

Rezultatele aşteptate

Proiectul va contribui la îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la biodiversitatea forestiera. Principalele rezultate sunt aşteptate în publicaţiile ştiinţifice.

Cu toate acestea, în plus faţă de cele trei platforme de cercetare rei, FunDivEUROPE va institui o platformă de transfer de cunoştinţe, în scopul de a stimula comunicarea, agregarea şi sinteza  rezultatelor individuale în pachete de lucru şi comunicare cu părţile interesate, factorii de decizie şi cu publicul larg. Informaţiile obţinute ar trebui să permită, astfel, proprietarilor de păduri, administratorilor de padure şi factorilor de decizie politică forestieră să îşi adapteze politicile de gestionare pentru utilizarea durabilă a ecosistemelor forestiere într-un mediu în schimbare, valorificand efectele potenţiale ale biodiversităţii pentru funcţionarea ecosistemului. Experienţa acumulată în cadrul FunDivEUROPE va permite în cele din urmă o contribuție la dezvoltarea pe termen lung a European Research Network Ecosystem, completând  observarea pădurilor şi reţelele existente de monitorizare.


FP7 FUNDIVEurope - Functional significance of forest biodiversity in Europe

2011 Suceava Forestry Faculty - FP7 FUNDIVEurope - Functional significance of forest biodiversity in Europe                   Site dezvoltat de dr. Ciprian Palaghianu